top of page
  • Obrázek autoraKristýna Bendová

Zelené potraviny- ty nejlepší z nich

Není žádným tajemstvím, že tajným přáním většiny lidí je zůstat co nejdéle zdráv, mlád a v dobré kondici. Mimo zdravý životní styl, který je bezesporu tou nejlepší jízdenkou k naplnění tohoto tajného přání, se lidé taky často obrací k podpůrným doplňkům stravy, které se jim mohou dopomoci k lepším výsledkům. Dnes jsem zaměřila na tolik opěvované a leckdy i neoblíbené zelené super potraviny. Pojďme se společně podívat na to, co nám zelené super potraviny mohou nabídnout.


Co jsou zelené (super)potraviny?



Zelené potraviny jsou považovány za super potraviny pro jejich koncentrovaný obsah mikroživin a bílkovin. Výhodou superpotravin před individuálními doplňky je komplexní obsah přirozené kombinace mikroživin. Mezi takové zelené super potraviny řadíme například chlorelu, spirulinu, exotickou gotu kolu anebo i brokolici. Zelené super potraviny jsou pro mnohé obyvatele výborným doplněním jejich běžné stravy, podobně jako mořské řasy v jídelníčku mnoha Asiatů nebo bylinky a plané rostliny v našem jídelníčku.


Účinky

  • Pomáhají udržet rovnováhu v těle – přínos zelených rostlin pro výživu je také v nastolování rovnováhy, respektive v napravování nerovnováhy vzniklé upřednostňováním kyselinotvorných jídel.

  • Detoxikace organismu od těžkých kovů – zelené potraviny mají tzv. chelatační účinek. To znamená, že mají schopnost na sebe nabalovat těžké kovy a jiné nežádoucí látky a odvádí je z těla pryč. Přidání zelených potravin do celkového zdravého životního stylu tak může podpořit přirozenou detoxikaci organismu.

  • Doplnění vitamínů a minerálů, železa i B12 – obsahují vyvážený poměr vitamínů a minerálních látek. Jedná se tzv. o ideální koktejl skvěle vstřebatelných vitamínů a minerálních látek. Proto je lepší užívat zelené potraviny nežli vitamíny jednotlivě. Zajímavé je zastoupení esenciálních prvků. zejména pak dobře využitelného železa a vitaminů skupiny B. Hlavně chlorela je bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vitaminu B12, spirulina je jeho zdrojem také, ovšem z části se jedná o ne zcela využitelnou formu (pseudovitamin B12). Tyto zelené potraviny velmi vhodné u osob s nedostatkem vitaminu B12, u vegetariánů a veganů.

  • Podpora funkce imunitního systému – podávání zelených potravin je vhodné také pro osoby s oslabenou imunitou a také při chřipkových epidemiích. Takových účinků je dosaženo i v krátkodobém měřítku, a tak i podávání v rámci několika týdnů před výskytem epidemie má smysl.

  • Ochrana kardiovaskulárního systému, vyrovnání cholesterolu – podávání zelených potravin totiž může pomoci se snižováním krevního tlaku, a s optimalizací poměru “dobrého” a “špatného” cholesterolu v krvi.

  • Prevence před cukrovkou 2. typu – pomáhají snížit hladinu cukru a inzulinu v krvi, což je skvělá prevence před rozvojem cukrovky 2. typu. Účinnosti je dosaženo při dávkách asi 5–10 g zelených potravin denně (odpovídá asi 20–40 tabletkám).

  • Regulují expresi DNA – kontrolují správnost buněčného dělení. A to zejména chlorela díky svému růstovému faktoru.


Chlorofyl (rostlinný hemoglobin?)



Chlorofyl, neboli někdy přezdívaný „zelená krev“ či „tekuté slunce“ je molekula velmi podobná lidskému hemoglobinu (červené krevní barvivo u lidí). Proto se zelené potraviny používají i při různých poruchách krvetvorby či anémie.

Chlorofyl má efekt i pro:

  • energetický metabolismus člověka,

  • efektivnější přenos kyslíku,

  • krvetvorbu,

  • odvádí z organismu cizí látky (chelatanty „POP´s, např. pesticidy).

Studie Morita K, Ogata M, Hasegawa T. z roku 2001 provedená na krysách kontaminovaných dioxiny – strava s obsahem 10 % chlorofylu zvýšila fekální exkreci dioxinů 5.5 – 6x více než kontrolovaná skupina bez chlorofylu. Všechna zvířata ve výše zmíněné studii měla výrazně nižší poškození tkání, pokud konzumovala chlorofyl, než kontrolní skupina. Podle studie z roku 2016 od Rengasamy KR, Kulkarni MG, Pendota SC, Van Staden J. zkoumající účinek kombinací na chlorofyl bohatých zelenin na exkreci těžkých kovů se nejefektivnější ukázala směs brokolice, kapusty, perilly, špenátu a celeru.



Pro koho jsou vhodné

Zelené potraviny jsou vhodné zejména pro lidi kteří:

  • Mají sníženou imunitu,

  • Trpí kožními problémy (akné, ekzémy…),

  • Jsou aktivní sportovci,

  • Jsou vegani, vegetariáni (vysoký obsah železa a B12 u chlorely),

  • Chtějí podpořit detoxikační procesy v těle,

  • Chtějí zlepšit trávení,

  • Trpí metabolickým syndromem.

Zelené potraviny nejsou vhodné pro lidi, kteří užívají léky na potlačení imunity (imunosupresiva) a léky na ředění krve.


Jaké vybírat zdroje

Důležité je kvalita, zvláště proto, že zelené potraviny jsou silným absorpčním médiem. Proto je důležité vybírat zelené potraviny, které byly pěstovány v čistém prostředí. Je důležité, aby zelené potraviny, které konzumujeme byly zpracovávány mechanickým způsobem- ne chemicky.


Jaký doplněk stravy si vybrat

Na trhu naleznete velké množství druhů zelených potravin. Pojďme se společně podívat na ty nejzajímavější z nich.





Chlorella – růstový faktor pro zdraví i mládí


Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa nejbohatší na chlorofyl a růstový faktor chlorely. Nejvíce unikátní a jedinečnou ji dělá právě obsažená látka CGF- růstový faktor chlorely. Právě díky němu chlorella roste daleko rychleji než jakákoliv jiná rostlina na Zemi. Za 24 hodin se dokáže zvětšit až čtyřnásobně!

Chlorela a růstový faktor

Růstový faktor je natolik jedinečný, že ho nenajdeme v ničem jiném než právě v buňkách chlorelly. Pomáhá tím k obnově buněk a jejich správnému růstu, má omlazující účinky. V zažívání nastartuje množení střevních bakterií a také provokuje k rychlému růstu i vaginální mikroflóru- tím napomáhá proti vaginálním zánětům. Dokáže pomoci s regenerací kostí, kůže, pojivových tkání, kloubů a cév.

Chlorela zdrojem bílkovin

V usušeném stavu obsahuje asi 45% bílkovin, 20% tuků, 20% sacharidů, 5% vlákniny a 10% minerálních látek a vitaminů. Jaký doplněk vybrat? Dbejte, aby na obalu bylo napsáno chlorela s narušenou buněčnou stěnou.


Spirulina – sportovní výkonnost a tukový metabolismus


Sušená spirulina obsahuje asi 60% bílkovin, včetně všech esenciálních aminokyselin.

Spirulina podporuje tukový metabolismus

Spirulina může hrát také zajímavou roli ve sportovní výkonnosti, z jejích účinků mohou profitovat běžci, cyklisté, veslaři a plavci, jelikož podporuje tukový metabolismus a chrání svalovou hmotu před poškozením. Pokud vás čekají fyzické testy a chcete svůj výkon podpořit spirulinou, nebojte se pravidelných vysokých dávek. Spirulina je životabudič, jež zlepšuje energetický metabolismus, proto se doporučuje při hlubokém vyčerpání.


Gotu kola – zdroj života a lék na dlouhověkost



Gotu kola, neboli pupečník asijský se vyskytuje v horkých bažinatých oblastech zejména v Indii, na Srí Lance, v Číně, nebo Austrálii. V Asii se gotu kola nazývá „zdroj života“, zatímco Číňané ji považují za spolehlivý lék na dlouhověkost. V alternativní medicíně se využívá proti onemocnění cévní soustavy, kardiovaskulárního systému, pocitu těžkých nohou i duševního zdraví.

Gotu kola pomáhá tvorbě nových mozkových buněk

Podle nejnovějšího výzkumu gotu kola uvolňuje v našem těle protein (BDNF), který je zodpovědný za tvorbu nových mozkových buněk, což se promítá do lepší plasticity mozku. Gotu kola má tisíciletou pověst omlazujícího přípravku, kterou potvrdily moderní vědecké výzkumy. Je kultovní bylinou mistrů jógy. Gotu kolu je dnes na trhu ve formě tablet, tobolek, tinktury, prášku nebo jako sušená bylina k přípravě čaje.


Brokolice – předmět zájmu vědeckých studií proti rakovině i cukrovce





Brokolice je nám velmi známou potravinou pocházejících z našich končin. Brokolice má unikátní nutriční potenciál, a to obzvláště brokolicové klíčky. Brokolice může být konzumována i syrová, nebo upravená na páře 3-4 minuty. Brokolice, a zejména v ní obsažené látky sulforafan a glukorafan se staly předmětem zájmu více než 650ti vědeckých studií pro jejich potenciálních proti rakovinových účincích. Sulforafan chrání a regeneruje nervovou soustavu, pomáhá eliminovat buněčné dělení a snižuje hladinu krevního cukru. Tyto proti rakovinotvorné látky se tvoří díky enzymu myrosináze, která se však při úpravě v mikrovlnné troubě zcela zničí již po 50ti vteřinách! Tento enzym se také ničí tepelnou úpravou nad 70 stupňů. Řešení, jak zamezit ničení tohoto enzymu je přidat hořčičné semínko. To totiž obsahuje enzym myrosinázu, a tím zachráníme tak vzácné látky jako je sulforafan.


Autor článku: Kristýna Bendová


Použité zdroje:

https://codeoflife.cz/telo/byliny/proc-je-dobre-jist-brokolicove-klicky/



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page